De ZorgVerlichters - specialist in continu verbeteren

Continu verbeteren met lean

De ZorgVerlichters werkt met de filosofie van Lean. Lean richt zich op het continu verbeteren van een organisatie. Vanuit de ogen van de cliënt. Iedereen doet mee: van de werkvloer tot aan de top.

Lean komt oorspronkelijk uit de auto-industrie en is overgewaaid naar andere sectoren. Al tientallen jaren wordt deze in het bedrijfsleven toegepast. Ook de zorgsector maakt er steeds meer gebruik van.

Ook geschikt voor de zorg?

Wie denkt ‘zoiets past toch niet in de zorg? Hier draait het niet om auto’s maar om mensen.’ Bedenk dan: als het om mensen gaat, wil je juist een hoge kwaliteit waarborgen. Dan wil je juist dat alle aandacht naar de cliënt gaat in plaats van naar randzaken. Geen tijd kwijt zijn aan verspillingen. Er is al zo weinig tijd voor de cliënt.

Lean legt de focus op het terugdringen van verspillingen, van zaken die er niet toe doen. Altijd met respect voor de mens. Om alle aandacht te kunnen richten op dat wat waardevol is. In de zorg betekent dat: aandacht voor de kwetsbare mens.

Samen elke dag een beetje beter

Continu verbeteren gaat niet om projectleiders en grote projecten. Het draait juist om verbeteren in kleine stapjes, door het team zelf. Elke dag weer. En dat vergt discipline en een lange adem. Ben je eenmaal begonnen dan is stoppen geen optie meer.

In een organisatie waar Lean grondig is doorgevoerd, zie je dat de baan van een teamlid niet meer alleen het uitoefenen van zijn functie is, maar ook van het verbeteren ervan. In een formule uitgedrukt:

JE BAAN = JE FUNCTIE + HET VERBETEREN ERVAN

En voor dat laatste wordt tijd gemaakt. Omdat het voor die organisatie duidelijk is geworden dat het de investering dubbel en dwars waard is. Het klinkt ogenschijnlijk simpel, maar het venijn zit in de uitvoering. Want ja tijd, die is nu net schaars. Eerst investeren om te kunnen oogsten.

De ervaring leert, dat medewerkers niet meer terug willen in hun oude manier van werken. Zij zijn meer betrokken en hebben meer werkplezier. De kwaliteit van de diensten is omhoog gegaan. Er blijft meer tijd over voor de cliënt. En daar is de cliënt jou dankbaar voor.

Nieuwsgierig geraakt?

Ben jij benieuwd naar wat lean en de ZorgVerlichters voor jou kan betekenen? Bekijk het volledige aanbod of neem contact op.

Bekijk het volledige aanbod

Neem contact op